Међународи Дан толеранције - 16. новембар 2023.

 
Будући да нам се приближава 16. новембар, Повереник за заштиту равноправности је припремио информативно-едукативне материјале за обележавање Међународног дана толеранције у школама, у складу са Протоколом о сарадњи у спровођењу пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“:     
 
    На овом линку можете преузети материјале. Очекујемо од наставног особља да прилагоди одабир материјала узрасту деце, како би допринели подизању свести о толеранцији, равноправности и уважавању различитости.
 
    Међу материјалима, налази се следеће:     
  • Презентација (PPT) о дискриминацији и толеранцији, са конкретним примерима, која може послужити као основа за разговор са ученицима;
  • Видео „Шта је дискриминација“;
  • Синопсис за вежбу „Игра улога“, чији је смисao дa сe крoз игру и зaмeну улoгa, „кoрaчaњeм у туђим ципeлaмa”, дeци приближи знaчaj пoштoвaњa рaвнoпрaвнoсти;
  • Списак препоручене додатне литературе са линковима ка е-публикацијама;
  • Списак препорученог видео материјала са линковима (промо спотови, филмови, едукативни клипови).    

 Неке од материјала можете користити и приликом обележавања осталих међународних датума посвећених промоцији остваривања и заштите права детета чије обележавање доприноси остваривању циља пројекта (нпр. Међународног дана детета 20. новембра, Међународног дана људских права 10. децембра и др).